تربیت
Tarbiat.Org

راز نماز (برای جوانان)
حاج شیخ محسن قرائتی

سیمای نماز

تاکنون آنچه خواندید، به «عبادت» مربوط می‏شد.
البتّه عبادت، عنوان عامی است که نمونه‏ها و مصداق‏های فراوانی را در بر می‏گیرد و تنها در «نماز» خلاصه نمی‏شود. حج، روزه، امر بمعروف و نهی از منکر، جهاد، طلب روزی حلال، خدمت به همنوعان، درس خواندن و درس گفتن، عزاداری بر شهیدان کربلا، نیکی به پدر و مادر، یتیم نوازی، پرداخت خمس و زکات و ... همه و همه عبادت است. (البتّه به شرط خدایی بودن نیّت)
ولی در میان اعمال عبادی، «نماز» برجستگی و درخشندگی خاصی دارد و جلوه درخشان عبادت و پرستش خدا به حساب می‏آید. اوصاف نماز، فلسفه و حکمتش، فایده و آثارش، شرایط و آدابش، مکان و زمانش در آیات و روایات بسیاری آمده که پرداختن به آن‏ها طولانی خواهد شد. امّا سعی می‏کنیم بر اساس قرآن و حدیث، قطره‏ای از دریای معارف اسلامی درباره نماز را بازگوییم.
نماز، بزرگ‏ترین عبادت و مهم‏ترین سفارش همه انبیاست.
لقمان، پسرش را به نماز توصیه می‏کند.**لقمان، آیه 17.***
حضرت عیسی در گهواره می‏گوید: خدایم مرا به نماز و زکات توصیه کرده است.**مریم، آیه 31.***
رسول خدا صلی الله علیه و آله نماز را نور چشم خود می‏داند. «قُرَّةُ عَیْنی‏ فِی الصَّلاةِ»**بحارالانوار، ج 77، ص 77.***
نماز، فریضه‏ای است که خدا را به یاد انسان می‏آورد.**طه، آیه 14.*** و پیمان خدا با مردم است.**کنزالعمال، ج 7، ص 279.***
نماز، سیمای مکتب است. «اَلصَّلوةُ وَجْهُ دینکُمْ»**فروع کافی، ج 1، ص 270.***
نماز، دوای تکبّر است. «وَ الصَّلاةَ تَنْزِیهاً عَنِ الْکِبْرِ»**نهج‏البلاغه، صبحی صالح، حکمت 252.***
نماز، وسیله تشکّر و سپاس از نعمت‏های الهی است، عمود و پایه دین، کلید بهشت، وسیله آزمایش و شناخت مردم و محو کننده گناهان، و پاک کننده دل و جان آدمی است.
روزی پنج نوبت، با حفظ شرایط کامل نماز، در پیشگاه خدا ایستادن و نعمت‏های او را یاد کردن و از او حاجت و نیاز خواستن، همچون شست و شو در نهر آبی است که آلودگی‏ها را می‏زداید.**وسائل‏الشیعه، ج 3، ص 7.***
نماز، اوّلین سؤال در قیامت است، که اگر پذیرفته نشود، کارهای دیگر هم مقبول نیست.
نماز، تنها عبادتی است که در هیچ حال از انسان ساقط نمی‏شود حتّی در میدان جنگ ودر شرایط اضطرار، بیماری‏و...
نماز، اعلام بندگی در برابر خدا و زیر بار نرفتن در مقابل طاغوت‏ها و ستمگران است.
نماز، زنده نگه داشتن آیین توحیدی حضرت ابراهیم، و سنّت رسول‏اللّه ومکتب حسین‏بن‏علی علیهما السلام است.
نماز، برای عاشقان خدا، شیرین ولی برای منافقان، تلخ و سنگین است: «وَإِنَّهَا لَکَبِیرَةٌ إِلَّا عَلَی‏ الْخَشِعِینَ»**بقره، آیه 45.***
نماز، کوبنده شیطان و مأیوس کننده اوست. حضور در برابر آفریدگار است.
نماز هماهنگی با همه ذرّات عالم است. جهان، محراب وسیعی است که همه کائنات، در آن به تسبیح و سجود در برابر خدا مشغول‏اند. به نماز ایستادن، همراهی با همه آفریده‏ها و فرشتگان در پرستش و ذکر پروردگار است.
در اهمیت نماز، همین بس که علی علیه السلام در میدان نبرد صفّین، و امام حسین علیه السلام در ظهر عاشورا دست از جنگ کشیدند و به عشق الهی، به نماز ایستادند. شخصی به حضرت علی علیه السلام ایراد گرفت، امام فرمود: ما برای همین می‏جنگیم تا مردم، اهل نماز باشند. به سید الشهدا، در زیارتنامه‏اش خطاب می‏کنیم: گواهی می‏دهم که تو نماز را بر پا داشتی. «اَشْهَدُ اَنَّکَ قَدْ اَقَمْتَ الصَّلوةَ ...»
در مشکلات و اضطراب‏ها، یاد خدای بزرگ و استمداد از او، آرام بخش دل‏ها و راه‏گشای انسان در سختی‏هاست و تکیه‏گاهی است که مؤمنان به خدا دارند. از این رو قرآن دستور می‏دهد که به وسیله «صبر» و «نماز» از خداوند یاری بطلبید.
«وَاسْتَعِینُواْ بِالصَّبْرِ وَالصَّلَو ةِ»**بقره، آیه 45.***
امام صادق علیه السلام در واپسین دم زندگی خویش، همه بستگان را جمع کرد و در وصیت خویش به آنان، اهمیت نماز را یادآور شد و فرمود:
هر که نماز را سبک بشمارد، از شفاعتِ ما محروم است.
مرز میان اسلام و کفر، ترک عمدی نماز است. چگونه مسلمانی است آنکه رابطه خود با خدا را بریده و از نماز روی برتافته است.
رسول خدا فرمود: «مَنْ تَرَکَ الصَّلوةَ مُتَعَمِّداً فَقَدْ کَفَرَ»**محجّةالبیضاء، ج 1، ص 301.*** هر که عمداً نماز را ترک کند، کفر ورزیده است.
و در کلام علوی می‏خوانیم که فرمود:
«مَنْ ضَیَّعَ الصَّلوةَ فَهُوَ لِغَیْرِها اَضْیَعُ»**وسائل‏الشیعه، ج 3، ص 19. ***کسانی که نماز را سبک شمارند و آن را تباه و ضایع سازند، غیر نماز را بیشتر ضایع خواهند ساخت.
نماز، موقعیّتی است که باید در آن به خدا توجّه داشت نه دیگری، و هر چه را از نظر دور داشت مگر خدا را. باید خدای را زنده و حاضر و ناظر بدانیم و احساس حضور در برابر آن خالق عظیم را در خویش، زنده نگاهداریم. پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله فرموده است:
همین که انسان در نماز به غیر خدا توجّه می‏کند، خداوند به او خطاب می‏کند: به چه کسی توجه می‏کنی؟ آیا پروردگاری جز من سراغ داری؟
آیا جز من، مراقب و ناظری در کار است؟
آیا به بخشنده‏ای جز من دل بسته‏ای ...؟
اگر توجه به من داشته باشی، من و فرشتگانم به تو توجّه خواهیم کرد و ...**مستدرک‏الوسائل، ج 1، ص 173.***