با توجه به اینكه انسان، سالك الیالله است و مقصدش ذات مقدس حق میباشد، مسلّماً در عالم قیامت باید آن سلسله از معایب و نقصانها كه مانع نیل به ساحت قدسی حق است، برطرف گردد تا قابلیت لازم جهت لقای حق برایش حاصل شود و رنگ خدایی بگیرد. و انسانها به همان اندازه كه در دنیا بیشتر رنگ الهی گرفته باشند در آنجا كمتر توقف دارند، ولی بالاخره انسانها كم یا زیاد مواقفی دارند تا پاك و پرداخته شوند.
بر اساس تفاوت دینداری در دنیا، توقف انسانها در مواقف حشر تا بهشت و لقای حق متفاوت خواهد بود. برخی باید فشار بیشتری را تحمل كنند تا در نهایت تطهیر شوند، و برخی با سختی كمتری مواجه میشوند و مسلّم كافران را در این مواقف جایی نیست، چون آنها برنامهای برای سیر به سوی حق برای خود شكل ندادهاند، بلكه آنها به مجرد آنكه محشور شوند به سوی جهنم خواهند رفت.(195)
امام صادق(ع) میفرمایند:
«به حساب خود برسید قبل از آنكه به حسابتان برسند. زیرا حقیقت آن است كه در قیامت پنجاه موقف وجود دارد كه هر موقف آن مانند هزار سال است از آنچه شما میشمارید ...»(196)
یا پیامبر خدا(ص) میفرمایند:
«... خداوند جبّار به ملائكهای كه همراه متقیان هستند میفرمایند: اولیاء مرا در بهشت محشور كنید، پس آنها را با مخلوقات دیگر متوقف نسازید، رضا و خشنودی من از آنها قبلاً گذشته است و رحمتم بر آنها واجب است، پس چگونه اراده كنم آنها را با انسانهایی كه به بد و خوب آمیخته میباشند متوقف سازم، پس ملائكه این گروه را به سوی بهشت سوق داده...».(197)
چنانچه ملاحظه میفرمایید؛ طبق این روایات كسانی كه اعمال و عقاید و اخلاقشان به خوب و بد آمیخته است و آلوده به گناهان و تعلقات هستند باید در مواقف توقف كنند تا با تطهیرشدن، رضای حق را تحصیل كنند و سپس به مدارج عالی و بهشتها راه یابند.
بنا به فرمایش امام خمینی(ره):
«ترقی و تكامل در برزخ از سنخ ترقی در دنیا نیست، زیرا دنیا دار حركت جوهری و استكمال ذاتی و نفسی است، اما تكامل در دار آخرت به رفع حجابها و كدورتها و اعراض جسمانی است كه به وسیله فشار قبر بهوجود میآید».(198)
و نیز میفرمایند:
«در آخرت یا برزخ تا بخواهد یك خُلق از اخلاق نفسانی تغییر كند، هیهات است لذا از رسول خدا(ص) روایت است كه هر یك از اهل بهشت و جهنّم مخلّدند در آن به واسطه نیّات خود؛(199) چون باید در آن عالم، منشأ اخلاق رذیله زائل شود، ملكات به قدری با شدت و قوت ظهور میكنند كه زوال آن ممـكن نیست ـ آن وقت آن مخلّد در جهنّم است- و اگر با فشارها و سختیها و آتشها زائل شود، پس از قرنهای ربوبی شاید زائل شود.(200) برعكسِ نشئه دنیا كه تغییرات خیلی زود واقع میشود.