تربیت
Tarbiat.Org

پرسشها و پاسخها
آیت الله محمد تقی مصباح یزدی‏‏

جایگاه حقیقی مردم در حکومت دینی‏

پس از بررسی نظریه‏ها، به نظریه مورد قبول می‏پردازیم. گفته شد مردم هیچ مشروعیتی به حکومت فقیه نمی‏دهند رأی و رضایت آنان باعث بوجود آمدن آن می‏شود. خدا به پیامبر می‏فرماید: «هُوَ الَّذی‏ اَیَّدَکَ بِنَصْرِهِ وَبِالْمُؤمنینَ **انفال (8)، آیه 62.***؛ «خداست که تو را با یاری خویش و مؤمنان تقویت کرد.» کمک و همدلی مردم مؤثر در عینیت بخشیدن به حکومت - حتّی حکومت پیامبر است. حضرت امیر علیه السلام می‏فرماید: «لَوْ لا حُضُورُ الْحاضِرِ وَقیامُ الْحُجَّةِ بِوُجُودِ النَّاصِرِ... لَاَلْقَیْتُ حَبْلَها عَلی‏ غارِبِها** نهج‏البلاغه، خطبه سوّم. ***می‏فرماید: «اگر حضور بیعت‏کنندگان نبود و با وجود یاوران حجّت بر من تمام نمی‏شد... رشته کار [حکومت‏] را از دست می‏گذاشتم.» همچنین از آن حضرت نقل کرده‏اند: «لارَأْیَ لِمَنْ لایُطاعٌ** نهج‏البلاغه، خطبه 27.***؛ «کسی که فرمانش پیروی نمی‏شود، رأیی ندارد.» این سخنان همگی بیانگر نقش مردم در پیدایش و تثبیت حکومت الهی، خواه حکومت رسول اللّه و امامان معصوم و خواه حکومت فقیه در زمان غیبت، دارد.
اکنون به این مطلب می‏پردازیم که اگر چنین است، حکمت شرکت مردم در انتخابات خبرگان رهبری برای تعیین رهبر چیست؟
مردم با رأی به خبرگان، رجوع به «بیّنه» کرده‏اند یعنی کارشناسان دینی را برگزیده‏اند تا سخن آنان به عنوان حجّت شرعی اعتبار داشته باشد و این امر تازگی ندارد، زیرا مردم همیشه در امور شرعی خویش به «بینه» رجوع می‏کنند، مثلاً برای تشخیص مرجع تقلید به افراد خبره عادل مراجعه می‏کنند، تا حجت شرعی داشته باشند. با این تحلیل، انتخابات زمینه‏ای برای کشف رهبر می‏شود، نه اینکه به او مشروعیت ببخشد. روشن است که بهترین راه فقیه جامع شرائط رهبری، مراجعه به خبرگان است.
6- ملاک شما در ترجیح مشروعیت دینی بر مقبولیت مردمی چیست؟
به اعتقاد ما همه هستی از آنِ خداست. انسانها نیز همچون همه پدیده‏های عالم هستی، مملوک خدا هستند. بنده‏ای که همه چیزش از آنِ خداست، تصرّف در او بدون اذن مالک حقیقی مجاز نخواهد بود. انسان حتی در خودش بدون اجازه خدا حقّ تصرّف ندارد، تا چه رسد به دیگران. برای مثال ما حق نداریم دست یا چشم خود را معیوب کنیم، چرا؟ برای اینکه همه چیز از آنِ خداست. وقتی ما اختیار خود را نداشته باشیم، چگونه اختیار دیگران را خواهیم داشت؟! اگر کسی به هر دلیل مرتکب دزدی شد، چه کسی حق دارد او را مؤاخذه، جریمه، تنبیه یا حبس کند و یا دستش را ببرد؟ فقط کسی که مالک حقیقی به او اذن داده باشد، می‏تواند اختیار دیگران را داشته باشد.
ما معتقدیم این نظام باید بر اراده تشریعی الهی استوار باشد و رضایت خداوند و اذن او در امور مختلف لازم است. کاری که می‏کنیم، قانونی که درباره دیگران اجرا می‏کنیم، تصمیماتی که برای دیگران می‏گیریم، تصرفی که در زمینها، جنگلها، کوهها و بیابانها می‏کنیم، نفت، گاز، طلا، مس و معادنی که استخراج می‏کنیم - این کارها و تصرفات را باید با مجوّز انجام دهیم. در بینش اسلامی، مجوّز این تصرفات اذن خداوند است. در حدّ اجازه او، مجاز به تصرف هستیم. رأی مردم جایگاه خود را دارد ولی برای ما حجیت شرعی ندارد، مشروعیت نمی‏آورد، از این رو اگر اسلام چیزی را نهی کرده باشد، حق نداریم با رأی و انتخاب خود آن را مجاز بشماریم. رأی خداوند در همه جا مطاع است و اعتبار رأی مردم تا وقتی است که با دین تنافی نداشته باشد. بر اساس این مبانی مشروعیت دینی محور است و بر مقبولیت مردمی برتری دارد.
7- اگر زمانی مقبولیت عامه حاکمیت ولی فقیه از دست برود، وظیفه حاکم اسلامی چیست؟
از دیدگاه اعتقادی ما «مقبولیت» با «مشروعیت» تلازمی ندارد، یعنی «مشروعیت» ولایت فقیه، که ادامه ولایت معصومان علیهم السلام است، منوط به «مقبولیت» آن نیست، و «مقبولیت» فقط به حکومت دینی عینیت می‏بخشد، زیرا حاکم دینی حق استفاده از زور برای تحمیل حاکمیت خویش را ندارد.
بر این اساس مختصراً باید گفت: اگر مقبولیت حاکمیت ولی‏فقیه از دست برود، مشروعیتش از دست نمی‏رود، بلکه تحقق حاکمیت و پیاده شدن آن با مشکل مواجه می‏گردد.
پیش از پرداختن به جواب تفصیلی باید گفت: فرض مطرح شده در سؤال، در زمان ما واقع نشده است و آنچه در نوشته‏ها و سخنان دگراندیشان برون‏مرزی یا مقلدان آنها - مبنی بر عدم مقبولیت نظام اسلامی در میان مردم - ادّعا می‏شود فقط برای ایجاد جوّ کاذب است.
در زمان حیات امام راحل(ره) بارها از سوی مخالفان جمهوری اسلامی تبلیغ می‏شد مردم ایران به دلیل مشکلات اقتصادی ناشی از جنگ و محاصره اقتصادی، از جمهوری اسلامی بریده‏اند، ولی ما شاهد بودیم در همان اوضاع مردم به طور گسترده در صحنه حاضر می‏شدند و از هیچ فداکاری دریغ نمی‏کردند. پس از رحلت حضرت امام جریان اجتماعی همان شکل و جهت را حفظ کرده، از این رو پشتیبانی مردم از نظام و رهبری آن محفوظ است. پس بررسی این فرض و پاسخ گفتن به آن به معنای عدم مقبولیت نظام اسلامی و رهبری آن از سوی مردم نیست.
احتمال عدم مقبولیت نظام اسلامی از سوی مردم، به دو صورت متصور است:
اوّل: مردم به هیچ روی حکومت دینی را نپذیرند؛ در این صورت اگر فرض کنیم امام معصوم علیهم السلام یا فقیهِ دارای شرایط حاکمیت، در جامعه باشد، به اعتقاد ما او از جانب خدا حاکم و والی است، ولی حکومت دینی تحقق نخواهد یافت، زیرا شرط تحقق حکومت دینی پذیرش مردم است. نمونه بسیار روشن این فرض، 25 سال خانه‏نشینی حضرت علی علیه السلام است. ایشان از سوی خدا به ولایت منصوب شده بودند، ولی حاکمیت بالفعل نداشتند، زیرا مردم با آن حضرت بیعت نکردند.
دوّم: این است که حاکمیت شخصی که دارای حق حاکمیت شرعی است به فعلیت رسیده باشد؛ ولی پس از مدتی عده‏ای به مخالفت با او برخیزند.
این فرض خود دو حالت دارد:
یکی اینکه مخالفان گروه کمی هستند و قصد براندازی حکومت شرعی را - که اکثر مردم پشتیبان آن هستند - دارند؛ شکی نیست در این حال، حاکم شرعی موظّف است با مخالفان مقابله کند و آنان را به اطاعت از حکومت شرعی وادار کند. نمونه روشن این مورد برخورد خونین حضرت امیر علیه السلام با اصحاب جمل، صفین، نهروان وغیره بود و در زمان کنونی برخورد جمهوری اسلامی با منافقان و گروههای الحادی محارب از همین گونه است، زیرا روا نیست حاکم شرعی با مسامحه و تساهل راه را برای عده‏ای که به سبب امیال شیطانی قصد براندازی حکومت حق و مورد قبول اکثر مردم را دارند، باز بگذارد.
صورت دوّم - از این فرض - این است که بعد از تشکیل حکومت شرعیِ مورد پذیرش مردم، اکثریت قاطع آنها مخالفت کنند؛ مثلاً بگویند: ما حکومت دینی را نمی‏خواهیم. با توجه به جواب اجمالی پیش باید گفت: در این حال، حاکم شرعی، هنوز شرعاً حاکم است، ولی با از دست دادن مقبولیت خویش، قدرت اعمال حاکمیت مشروعش را از دست می‏دهد.
تنها در صورتی مشروعیت حکومت دینی از دست می‏رود که او یکی از شرایط لازم حاکمیت شرعی را از دست بدهد، ولی در غیر این صورت مشروعیت باقی است.
شاید بتوان دوران امامت امام حسن مجتبی علیه السلام و درگیری ایشان با معاویه و فرار سران سپاه آن حضرت به اردوگاه معاویه را نمونه‏ای از فرض اخیر دانست تاریخ نشان داد حضرت به علّت پیروی نکردن مردم از ایشان عملاً حاکمیتی نداشتند و مجبور به پذیرش صلح تحمیلی شدند، ولی مردم هم مکافات این بدعهدی و پیمان‏شکنی خود را دیدند و کسانی بر آنان مسلّط شدند که دین و دنیای آنها را تباه کردند.
8- با توجه به تفکیک مشروعیت از مقبولیت، درنظام سیاسی اسلام و جایگاه مقبولیت مردمی درحکومت دینی، قید «جمهوری» نظام، چگونه تفسیر می‏شود؟

اصطلاح «جمهوری» در فلسفه سیاسی مفهومی متعین، ثابت و غیر قابل تغییر ندارد. گاه این اصطلاح در مقابل رژیم سلطنتی، گاه در برابر رژیم دیکتاتوری و خودکامه به کار می‏رود. نظام حکومتی در امریکا، فرانسه و خیلی از کشورها جمهوری است. حتی شوروی سابق که رژیم سوسیالیستی داشت، خود را جمهوری می‏خواند و مناطق تابع آن به عنوان جمهوریهای شوروی خوانده می‏شدند و اکنون که آزاد شده و خودمختارند، باز جمهوری‏های جدید به شمار می‏آیند با اینکه هر یک از این کشورها با دیگری - از جهات گوناگون - تفاوت دارد. اگر دقت کنیم می‏بینیم خیلی از کشورها که از لحاظ نوع اداره و تدبیر حکومتی، مردمی هستند، هنوز رژیم سلطنتی دارند؛ مثل انگلستان، بلژیک، تایلند، دانمارک، سوئد و هلند.
نباید گمان کرد «جمهوری» دقیقاً شکل خاصی از حکومت است، تا نظام فعلی ما - که جمهوری است - همان شکل را تقلید کند. هنگامی که مردم مسلمان ایران به رهبری امام خمینی مبارزه با رژیم سلطنتی را شروع کردند و سرانجام آن را برانداختند و نظام جمهوری را به جای رژیم سلطنتی جایگزین نمودند، بواقع حکومتی را نفی کردند که معیار مشروعیت خویش را موروثی بودن حاکمیت می‏دانست. مردم نظامی را جایگزین رژیم سابق کرده‏اند که شکل و خصوصیات آن همخوان با موازین اسلامی و دیدگاههای دینی درباره حکومت است و بر اساس مصالحی که باید در اوضاع متغیر زمان مورد توجه قرار گیرد، تعیین می‏شود. از این رو باید ارزشها و احکام اسلامی مبنای عمل مسؤولان نظام باشد، نه اینکه «جمهوری» بودن نظام به معنای «غیر دینی» بودن آن قلمداد شود.
9- آیا این احتمال وجود ندارد که در صورت برگزاری انتخابات مجدّد مردم به جمهوری اسلامی رأی ندهند؟
قبل از پرداختن به پاسخ، توضیحی درباره احتمال ضروری است.
احتمال به معنای عام امری است که در هر جا راه دارد. مثلاً در اتاقی که شما به استراحت پرداخته‏اید، احتمال هست سقف آن فرو ریزد، یا اگر برای اصلاح سر و صورت به آرایشگر مراجعه می‏کنید، احتمال دارد آرایشگر دچار جنون شده، به جای اینکه با تیغ موهای زیر گلوی شما را اصلاح کند، رگ گردنتان را قطع نماید! نمی‏توان گفت این احتمالات وجود ندارند، ولی این احتمالات بسیار ضعیف - است. شکی نیست هیچ عاقلی به چنین احتمالاتی وقعی نمی‏نهد و آنها را سفیهانه و غیرعاقلانه می‏شمارد.
گاهی یک احتمال، قراین و شواهدی دال بر صحت دارد. این گونه احتمالات را «عقلایی» یا «احتمال به معنای خاص» می‏نامیم. خردمندان به چنین احتمالاتی ترتیب اثر می‏دهند و آنها را در زندگی بعید نمی‏دانند. مثلاً اگر کسی در سقف اتاق شکافهایی مشاهده کند، احتمال عقلایی می‏دهد سقف فرو ریزد، از این رو به بنّا مراجعه می‏کند، تا آن را تعمیر کند.
با توجه به این توضیح، می‏توان به سؤال چنین پاسخ داد:
احتمالی که در سؤال مطرح شده، احتمال عقلایی نیست، بلکه احتمال به معنای عام است؛ پس جواب دادن به این احتمال، لزومی ندارد.
ممکن است کسی پافشاری کند و بگوید: در مسائلی مانند تعیین نوع حکومت، هر چند احتمال ضعیفی وجود داشته باشد لکن چون محتمل بسیار اهمیت دارد باید به آن ترتیب اثر داد؛ ولی خواهیم گفت: این احتمال در مورد هر نظام و حکومتی وجود دارد. فرض کنید کسی بگوید: اگر در آمریکا انتخابات برگزار شود، مردم نظام دو حزبی کنونی را نمی‏پذیرند، پس باید رفراندوم برگزار شود. آیا فقط با این احتمال می‏توان انتخابات مجدّد برگزار کرد؟ آیا تا کنون در کشوری - با هر شکل از حکومت - انتخاباتی به صرف احتمال و ادّعا انجام شده است تا نظام جمهوری اسلامی هم چنین کند؟! اگر این ادّعا را بررسی کنیم مستلزم تالی فاسد مهمی است؛ توضیح آنکه: اگر مردم با انتخابات آزاد نماینده‏ای را برگزینند و پس از گذشت زمان اندکی احتمال داده شود رأی دهندگان از نظر خویش برگشته‏اند، باید تقاضای تجدید انتخابات بشود؟!
همین احتمال در مورد انتخابات ریاست جمهوری، اعضای شورای شهر، شهرداران و مسؤولان دیگری که در نظامهای مختلف از طریق انتخابات برگزیده می‏شوند، نیز مطرح می‏شود. اگر در انتخابات به صِرْف احتمال تغییر نظر و رأی مردم - که در هیچ زمانی منتفی نیست - انتخابات مجدّد برگزار گردد، کار دولتها و حکومتها فقط برگزاری انتخابات می‏شود! آیا چنین امری در دنیا پذیرفته است؟!