تربیت
Tarbiat.Org

تفسیر نور جلد 2
حاج شیخ محسن قرائتی

سوره آل عمران آیه 27

(27) تُولِجُ الَّیْلَ فِی الْنَّهَارِ وَتُولِجُ الْنَّهَارَ فِی الَّیْلِ وَتُخْرِجُ الْحَیَّ مِنَ الْمَیِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَیِّتَ مِنَ الْحَیِّ وَتَرْزُقُ مَنْ تَشَآءُ بِغَیْرِ حِسَابٍ‏
(خداوندا!) تو شب را به روز و روز را به شب درآوری وزنده را از مرده و مرده را از زنده بیرون آوری وهر که را خواهی بی‏شمار روزی می‏دهی.
نکته ها:
این آیه وآیه، قبل دوازده مرتبه نشانه‏های قدرت خدا را نام برده است تا روح توحید را در انسان شکوفا کند.
مراد از داخل کردن شب در روز ویا روز در شب، یا کم وزیاد شدن طول ساعات شب وروز در فصل‏های مختلف است ویا غروب وطلوع تدریجی. البتّه معنای اوّل روشن‏تر است.
نمونه قدرت‏نمایی خداوند در بیرون آوردن زنده از مرده، آفریدن سلّول زنده از مواد غذایی بی‏جان است.
گاهی از کافران مرده دل، فرزندان مؤمن و زنده دل، و از مؤمنان زنده دل، فرزندانی کافر و مرده دل ظاهر می‏شود**تفسیر مجمع‏البیان، ج‏2، ص 728.*** که این یکی از مصادیق آیه است.
مراد از رزق بی‏حساب، رزق فراوان وبی‏شمار است، نه آنکه حسابش از دست او خارج باشد. و ممکن است مراد آن باشد که رزق او خارج از محاسبات شماست، و او از راهی که گمان نمی‏برید رزق می‏دهد.
تفاوت مردم در رزق، یکی از حکمت‏های الهی است، تا مردم به یکدیگر نیازمند بوده و تشکیل زندگی اجتماعی دهند و صفات سخاوت و ایثار و صبر و قناعت در آنان شکوفا شود. زیرا در صورت یکسان بودن، این صفات شکوفا نمی‏شود. امّا اگر یکی نعمتی داشت و دیگری کمتر داشت یا نعمتی دیگر داشت، مردم برای جبران کمبودها دور هم جمع می‏شوند و صفات تعاون و سخاوت از طرف دارنده نعمت، و صفات قناعت و عفّت و صبر از سوی نادار شکوفا می‏شود.
پیام ها:
1- تغییرات شب و روز و پیدایش فصل‏ها یکی از برکات و الطاف الهی است. (بیدک الخیر... تولج اللیل فی النهار)
2- علاوه بر آفرینش، هرگونه تغییر وتدبیر به دست اوست. (تولج اللیل فی النهار)
3- قدرت خداوند محدود نیست. او از مرده، زنده و از زنده، مرده خارج می‏سازد. (تخرج الحیّ من المیّت و تخرج المیّت من الحیّ)
4- سرچشمه لطف الهی بی‏انتهاست. رزق بی‏حساب، یعنی برای سرچشمه رزق محدودیّتی نیست. (ترزق من تشاء بغیر حساب)